Behandelmethoden

Behandelmethoden

Therapie Gouda

Bent u op zoek naar therapie in Gouda? Lees hieronder meer over mijn behandelmethoden.

In de behandeling werk ik met verschillende therapievormen. Samen kijken we welke aanbod past bij u, uw klachten en hulpvraag. 

Psychologiepraktijk de Spreng werkt onder meer met de volgende behandelmethoden:

✓ Cognitieve gedragstherapie (CGT):

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Het idee achter CGT is dat het niet de situatie zelf is die klachten of negatieve gevoelens geeft, maar de manier waarop iemand die situatie interpreteert en erop reageert. Bij CGT werkt u samen met de therapeut aan het anders leren denken en doen, waardoor u beter met de situatie om kan gaan en de klachten afnemen. Zie voor meer informatie: www.vgct.nl

✓ Symbooldrama (Kathathym Imaginatieve Psychotherapie)

Symbooldrama, ook wel dagdroomtherapie genoemd, is een psychotherapiemethode die gebruik maakt van de kracht van innerlijke beelden. Het gaat daarbij om een werkwijze volgens een nauw omschreven methodiek, waarbij niet alleen taal maar juist ook de beelden van belang zijn. Deze geven niet alleen toegang tot innerlijke conflicten en trauma’s die verband houden met de psychische klachten, maar ook tot de eigen vitaliteit en creativiteit.

Symbooldrama is geschikt voor verschillende problemen. Bij behandeling van o.a. angst, depressie, psychosomatiek, identiteits- en hechtingsproblemen, onverwerkte rouw, trauma’s en eetstoornissen is symbooldrama zeer effectief gebleken. Symbooldrama wordt zowel bij korte als lange behandelingen toegepast. Zie ook: www.symbooldrama.nl.

✓ EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. EMDR wordt ook wel toegepast bij problemen op het gebied van het zelfbeeld, paniekklachten of fobieën.

Het doel bij EMDR is het (weer) op gang brengen van het natuurlijke verwerkingsproces en het verminderen van de emotionele lading die gekoppeld is aan de herinnering, waardoor de klachten afnemen en iemand beter met de situatie om kan gaan.

Voor meer informatie zie: www.emdr.nl

✓ Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de cliënt. Samen met de hulpverlener onderzoekt de cliënt welke vaardigheden hij al in huis heeft om zijn problemen aan te pakken.

✓ Mindfulness en (Zelf)compassie

Mindfulness helpt u om meer in contact te komen met het hier en nu, u los te maken van uw automatische patronen, aandachtiger en bewuster te zijn en een mildere houding voor uzelf te ontwikkelen.

Stress, tegenslagen en moeilijkheden maken onderdeel uit van het leven. Zelf(compassie) gaat om het onder ogen zien van pijn en lijden. Met daarbij de intentie en de actie om zorg te dragen voor het welzijn van anderen en onszelf.

Mindfulness, compassie en zelfcompassie zijn geïntegreerd in de behandeling.

Wanneer u meer wilt weten over kwaliteitsstandaarden voor de geestelijke gezondheidszorg kunt u kijken op: https://www.ggzstandaarden.nl/

Bij vragen, neem contact op

Scroll naar boven